Узгој биљака од кељаре, чување. Купус

Колераба је оригинална сорта купуса. Необично расте и има многа корисна својства.Да би у свом врту имао тако необично поврће, потребно је проучавати гајење и чување колераба.

Колераба има атрактиван изглед и велики број корисних елемената у траговима

Опште карактеристике колераба

Популарна колераба у западној Европи, централној Азији, Кини, Турској. Ми смо га, у већини случајева, узгајали љубавници. Сада ова сорта купуса добија на популарности у нашој земљи, може се узгајати иу Сибиру. Има добар укус, садржи велику количину витамина Ц, не мање од лимуна. Понекад се назива "северни лимун". Друга карактеристика је рано сазревање. То се догађа раније од обичног купуса. Ако желите да имате такво купус током читаве сезоне, препоручљиво је да користите не само ране сорте, већ и средње, касне.

Кохлраби стелплод воће се користи као храна. По укусу, подсећа на купус обичног купуса, али га одликује већа нежност и слаткоћа.Поврће брзо сазрева, тако да не треба пропустити тренутак да га уживате у потпуности. Плод је зрео ако има пречник од 8-10 цм и тежину од 90-120 грама. Ако купус перестока, онапостаје груб, чврст. Плод који је достигао 6 цм имаће деликатан укус, али постоје варијанте када зарастање не утиче на густину и тврдоћу купуса.

Колерабија је непретенциозна култура и може да расте на сваком месту у башти. Због тога се може узгајати код куће.

Вегетацијски период усева је веома кратак, што омогућава да се годишње по 2-3 биљака. Али боље плодови ће бити тамо где је земља мокра и плодна. На неповољним мјестима сјетва раних сорти је кориснија у стакленику или под филмом. Предност имају тла обогаћена хумусом. Ово је двогодишња биљка и расте овако:

  1. У првој години раста настаје сабијање од стабљике, која се назива "стеблед". Боја је светло зелена или љубичаста.
  2. У другој години формира се стабљика цвијета и сјеменке.

Във една сезона може да се съдържа до три колерби

.

Карактеристике колерабских сорти

За плодове ране келерабе боље је користити бијели Беч, Оптимус плаво.

Бечка бела је веома рана сорта, а Оптимус је мање ригидан. Узгој раних сорти производи се у стакленицима или стакленицима. За јесенски и зимски купус користе се касне врсте колераба. Такве сорте се често користе као храна за домаће животиње и птице током зиме.

Ране сорте се развијају на умјерено влажним иловастим или слабо иловастим површинама. За касније врсте погодне су иловаче и поплавне земље.

Важно је да је токултури није потребна органска минерална ђубрива.Овде су хумус и компост бољи.

Често су корабице засађене с циљем да се збије вртни кревет, па је добро комбинирати са каснијим врстама купуса, парадајза, краставаца.

\ тКелраби добро расте са парадајзом и краставцима

Сетва и садња садница

]

Како узгајати купус купус код куће?Узгојено из семена.

Могуће је сијати у три фазе:

  1. Да би се добила рана жетва, од 10. до 20. марта почиње сејање сјемена у стакленицима и стакленицима.Саднице роне када се развијају котиледони у посудама са преносним клатном.Садња садница у земљу се ради, ако већ имате 4-5 листова.То је отприлике од 25. априла до 5. маја.И од 5. до 10. јуна, сачекајте жетву.
  2. Други пут да се семе за саднице пожељно од 1. до 5. маја.После 30-35 дана саднице се саде на отвореном тлу.До 30. јула, можете жетву.
  3. Трећи пут сеју од 20. до 25. јуна.Већ прије првог коловоза саднице се саде у земљу.До првог августа саднице се могу садити.Почетком децембра можете жетву.То би требало да буду касне сорте које обично имају љубичасту боју.

Потребно је садити саднице у отвореном тлу са интервалом од 15-20 цм између садница и 25-30 цм.такво купус је дозвољено до средине лета. Да би проклијали клице из семена брже, потребна вам је температура од 18-20 степени, затим је можете снизити, али не испод 12степени​​

Важно је посадити саднице више, тако да се могу формирати стеблеплодс. Користи се у јамама за садњу у земљи да се сипа неколико кашика дрвеног пепела и добро се помеша са земљом.

Ако се рана садња обавља у земљи, покријте саднице нетканим материјалом. Ниске температуре успоравају раст купуса, мада келраби обично издржи мале мразеве.

Ако садите купус у стакленику, потребно је да поставите саднице дебље. Најоптималнија температура је +18 степени. На температури од +20 степени, стакленик се повремено емитује. После месец дана можете садити саднице на отвореном терену.

Саднице келираба не толеришу ниске температуре

Брига за колерабу

Влажност је од посебне важности. Недостатак воде ствара пукотине и крутост. Ако корен стално расте - то је знак правилног развоја.

Често опуштање тла је важно, али тло не би требало да се држи корена, тако да нема црвоточина и пукотина.

Колераба се често подвргава болести кобилице. Понекад вам је потребна заштита од купус мува, лептира. Да би се то избегло, неопходна је рана сетва. Младе саднице могу оштетити пужа. За заштиту је потребно посути лимун над поврћем, а ако су глодавци већ летјели, третирајте Фитовером.

Горњи завоји се користе исто као и за обичан купус. Само доза се смањује три пута.

Прва дорада се врши код куће из отопине ​​0.5 тслока урее са 10 литара воде.

Тек када прође двије седмице, учините друго облачење дјелотворним.

После дванаест дана, разблажити трећи део кашичице суперфосфата и калијум сулфата са 10 литара воде.

Када постоји вишак влаге, потребно је да сипате дрвени пепео око поврћа.

У прољеће или јесен, када се копа земља, корисно је оплодити је хумусом или компостом.

Ако корабица не залива добро, она ће испуцати

Како чувати колерабу?

Да би могли да једете колерабу зими, потребно је правилно складиштити воће.

Ова култура се може чувати у фрижидеру око месец дана. Да бисте га чували зими код куће, можете га натопити на крупнијем ренде и ставити га у замрзивач у пластичну врећицу. Тако да се купус може чувати током целе зиме.

За складиштење целог воћа зими код куће, потребан вам је добар подрум. За ову сврху погодне су само касне сорте. Колабраби се чисти од лишћа, поставља у три реда, брушењем. Купус можете складиштити у зимским мјесецима када је исправна влажност и температура у подруму:

  • температура треба да буде 0 степени;
  • Влажност је 95%.

Када је температура у подруму „+“, а влага испод 95%, култура може једноставно да се осуши или почне да расте. Немогуће је задржати корабицу зими у таквом подруму, јер ће се жетва погоршати.