WSIS награда за изузетност

Народна библиотека у Јагодини је освојила награду WSIS Project Prizes 2013 у категорији Доступност знању и информацијама. Награду је примила директорка Народне библиотеке, Весна Црнковић на свечаној церемонији отварања WSIS форума 2013, који се одржава у Женеви ос 13. до 17. маја. На Форуму учествује преко 1.300 учесника, преко 120 министара, амбасадора и невладиних организација из преко 140 земаља света.

Церемонија је отворена читањем поздравног писма генералног секретара Уједињених Нација, Бан Ки Муна Светском самиту информационих друштава. Он у свом писму наводи да 10 година после одржавања првог Самита у Женеви, у свету има близу 7. милијарди корисника мобилних телефона и да све више људи користи Интернет и на тај начин има приступ информацијама и знању. Овај напредак је веома значајан за развој човечанства.

Након излагања осам панелиста о користима и изазовима развоја комуникационих технологија, међу којима су светски стручњаци из области информационих технологија, почела је свечана церемонија доделе награда WSIS Project Prizes 2013. Награђено је 18 пројеката који су препознати као успешна иницијатива Влада, приватног сектора, грађанског друштва и партнера.

Занимљиво је да су две награде на овогодишњем форуму уручене пројектима које користе мрежу библиотека за ширење и иновације у ICT. То су Јагодинска Народна библиотека која је освојила награду за пројекат АгроЛиб Ја за ширење нових информационих технологија у руралним срединама преко мреже сеоских библиотека и ЕИФЛ (Electronic Information for Libaries) за програм ПЛИП (Public Library Information Programme) који се примењује у 23 земље света и намењен је учењу информационих вештина.

С обзиром да на Форуму учествује велики број представника Влада, награде библиотечким пројектима, свакако, скрећу пажњу на улогу и значај библиотека у ширењу информационих технологија и вештина, које имају спроводећи своју мисију у пружању приступа информацијама и знању.

Ово је трећа награда Народне библиотеке у Јагодини за пројекат ширења информација преко сеоских пољопривредних библиотека. Након награде, учествовања и представљања пројекта на овом форуму, очекујемо да пројекат АгроЛиб Ја буде још видљивији и да изазове још већу пажњу код светских Влада и финансијера, у циљу примењивања ове идеје, прилагођене потребама те локлане заједнице, у још земаља света (пројекат је прилагођен потребама локалих заједница у Литванији, Јерменији и Македонији).