Слава библиотеке у Главинцима

Народна књижница „Отворена књига“ у селу Главинци, 15.07.2013. године је прославила своју крсну славу Светог Архиђакона Стефана уз присуство бројних мештана и гостију. Славу заједно са библиотекарком Ружицом Поповић прослављају и деца која живе у селу и користе услуге библиотеке, па тако већ трећу годину заредом припремају пригодан програм тим поводом.
У 11 сати су сви кренули у сеоску цркву где су заједно са свештеником пресекли славски колач, а након тога су чланице Удружења жена припремиле богату трпезу. Поподне, у 17 сати одржан је пригодан културно – уметнички програм који се састојао из рецитала, изворних народних песама и казивања старијих мештана. Посебну пажњу привукле су девојчице које су продавале ручне радове направљене од материјала спремљеног за рециклажу. Ту су биле асурице од чарапа, наруквице , лутке од крпица, јастучнице од платна а присутни су могли да разгледају и по жељи да  купе неки од изложених радова, с обзиром да је изложба имала продајни карактер.

Осим њих и чланови Удружења за лековито биље и заштиту животне средине Србије „Извор“ су изложили самоникло и гајено лековито и јестиво биље, као и производе на бази поменутог биља и све заинтересоване информисали о корисности овог биља. Обе изложбе биле су испред Дома културе у Главинцима. Након тога уприличен је коктел са најлепшим српским посним јелима у којима су уживали сви гости као и учесници програма а специјално за ту прилику припремале чланице КУД-а Посело и Удружења жена. Народним весељем настављено је дружење уз музику, песму и игру чиме се народна традиција и стваралаштво чува од заборава.

Оставите одговор

Close Menu