Синдикат БГБ-а у сеоској библиотеци у Багрдану

У недељу, 13. октобра, колеге из Библиотеке града Београда, чланови Самосталног синдиката културе су дошли у посету библиотеци у Багрдану, са циљем да се упознају са пројектом Сеоских пољопривредних библиотека. То је био повод и пољопривредницима , који користе АгроЛиб сервисе, да разговарају са библиотекарима, да им кажу својa искуства са пројектом  и покажу им своје производе. Испред Дома културе у Багрдану, где се и налази сеоска библиотека, направљен је мини сајам корисника АгроЛиб сервиса. Пољопривредници, представници Месне заједнице Багрдан, библиотекари из јагодинске библиотеке, представници Скупштине града и заменица градоначелника Скупштине града Јагодине, су срдачно дочекали госте.
Заменица градоначелника Скупштине града Јагодине, Снежана Вукашиновић, је срдачно поздравила госте и изразила задовољство што су изабрали да посете град Јагодину и библиотеку у Багрдану. Подсетила их је по чему је познат град Јагодина последњих година, упознала их је са дугом традицијом рада Народне библиотеке у Јагодини и указала је на добру сарадњу коју библиотека има са руководством Скупштине града. Посебно је истакла сарадњу са саветником градоначелника града Јагодине за пољопривреду, Мирославом Цвијетићем, приликом реализације пројекта Сеоских пољопривредних библиотека, након чега је уследио буран аплауз.
О пројекту развоја Сеоских пољопривредних библиотека је говорила директорка јагодинске библиотеке, Весна Црнковић. Она је упознала колеге са сервисима пројекта, али је и објаснила зашто је овај пројекат толико успешан и зашто је најнаграђиванији пројекат у српском библиотекарству. Истакла је да је пројекат произашао из потребе сеоске заједнице у јагодинској општини и да јагодинска библиотека није имала узоре у реализацији ове идеје, али је била узор многим светским библиотекама, који су АгроЛиб сервисе прилагодили потребама своје локалне заједнице. Такође, информисала је колеге о скорашњем путовању пројектног тима из Јагодине на Конференцију Beyond Access Asia 2013. и са новим пројектом који ће тамо бити представљен.
Мирко Марковић, саветник директорке Библиотеке града Београда и председник поменутог Синдиката је након презентације предао поклоне домаћинима. Шта друго, до књиге! Библиотекарка из Багрдана, Светлана Крстић, је добила књиге за своју библиотеку, а координаторка пројекта, Ивана Пешић, због посебног залагања у реализацији пројекта у прошлој сезони, добила је поклон из Холандије. Наиме, колега Мирко је недавно имао прилике да се упозна са библиотекама у Ротердаму. Библиотеке у овом граду имају посебне услуге и књиге (могу да се ломе, да се стављају у уста и перу) за своје најмлађе кориснике, за бебе. Колегиница Ивана је добила црвени коферчић из Ротердама са књигама за бебе (ускоро ће јој и требати).
Након тога библиотекарка Светлана Крстић је отворила врата своје сеoсоке библиотеке и у живом разговору са својим колегама из Београда, размењивала искуство у раду и раду на пројекту АгроЛиб Ја.
А онда су гости из Београда кренули пут Јагодине, где су се упознали са лепотама овога града…

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Close Menu