Сеоска библиотека у Главинцима у сарадњи са својим члановима реализовала је акцију увођења брзог интернета

Сеоска библиотека у Главинцима је добила брзи бежични инернет. Народна библиотека у Јагодини је посредовала у склапању договора са приватном фирмом Интерком из Ћуприје у вези са постављањем релеја и увођењем брзог интернета на ово подручје. Локална самоуправа града Јагодине је обезбедила сагласност Фабрике каблова да се на њиховом торњу постави приступна тачка за бежични интернет. Акција је успешно спроведена и од дана 26. фебруара 2012. године брзи интернет је доступан корисницима сеоске библиотеке у Главинцима, као и осталим мештанима овог и околних села.
Народна књижница и читаоница „Отворена књига“ у Главинцима ревитализована је у склопу пројекта АгроЛиб-Ја који спроводи Народна библиотека у Јагодини. Од самог почетка реализације пројекта АгроЛиб, ова сеоска библиотека бележи запажене успехе на пољу реализације свих пројектних активности:

  • обнове простора библиотеке;
  • реституције постојећег кљижног фонда и обнављање библиотеке новим серијским и монографским публикацијама из области пољопривреде;
  • стручне едукације пољопривредника и сеоског библиотекара;
  • информационог описмењавање и обука пољопривредника и сеоског библиотекара.

До почетка спровођења пројекта АгроЛиб није постојао интернет у овој сеоској библиотеци. У оквиру пројекта АгроЛиб-Ја уведен је 3 G Net интернет јер због техничких могућности није било могуће инсталирати брзи интернет. Од тада, бележи се велико интересовање посебно деце школског узраста и омладине за коришћење и приступ разним садржајима на интернету у овој библиотеци. Невероватан је податак да је и поред споре интернет конекције, библиотека у Главинцима у претходној години имала 3469 приступа интернету. Такво интересовање је подстакло библиотекарку Ружицу Поповић да иницира и спроведе акцију прикупљања потписа становника села Главинаца заинтересованих за увођење брзог интернета. Прикупљено је 33 потписа становника села Главинци заинтересованих за увођење интернета.

Оставите одговор

Close Menu