Семинар за библиотекаре у Крагујевцу

Семинар за библиотекаре у Крагујевцу

Семинар на тему „Иновације и трендови у јавним библиотекама“ 1. и 2. јуна у Народној библиотеци „Вук Караџић“ у Крагујевцу одржале су Весна Црнковић и Ивана Пешић, библиотекари из јагодинске библиотеке. Присуствале су колеге из матичне и општинских јавних библиотека Шумадијског округа, укупно 50 библиотечких радника.

На семинару је било речи о томе шта је суштина иновације, који су трендови у библиотекама били током историје развоја библиотекарства код нас и у свету, који су  трендови генерација од седамдесетих па до данашњих дана, које су потребе данашњих корисника и какве одговоре нуде библиотеке и шта се од њих очекује. На предавању се говорило шта препоручују струковне организације, који су угледни примери иновативних библиотека и на који начин су мале библиотеке своје идеје развиле до нивоа умрежених људи, стручњака, корисника. Било је доста занимљивих теоријских разматрања и примера добре праксе,  више у свету него код нас.

У првом делу семинара одржана је презентација, док су у другом делу колеге подељене по групама разматрале који су то трендови који се могу код нас применити и давале своје идеје о могућим иновацијама у библиотекама.

Семинар се одржава у оквиру обавезе сталног стручног усавршавања у библиотечко-информационој делатности.

Оставите одговор

Close Menu