Председничка награда ALE за иновативни библиотечки пројекат

Народна библиотека “Радислав Никчевић” из Јагодине добила је у понедељак, 30. јуна у Лас Вегасу на годишњој конференцији Америчког библиотечког друштва (American Library Association) престижну награду овог удружења за иновативни међународни библиотечки пројекат. Награду је директорки библиотеке, Весни Црнковић уручила председница овог најстаријег и највећег удружења библиотекара на свету, Барбара Стриплинг, а затим је прочитала образложење жирија:

Америчко библиотечко друштво уручује признање за иновативни међународни библиотечки пројекат у 2014. години Народној библиотеци у Јагодини и њеној мрежи од пет сеоских библиотечких огранака:

• За препознавање потреба заједнице и развој креативих програма који помажу њен развој,
• За успешну примену информационих технологија у руралној заједници,
• За демонстацију примера добре праксе кроз дељење искустава и знања са библиотекама широм света,
• За указивање на значај и централну улогу библиотека у интелектуалном и економском развоју заједница,
• За развој одрживог пројекта кроз истраживање различитих могућности финансирања.

Након тога се свечаном скупу обратила директорка библиотеке у Јагодини, Весна Црнковић.

Поштована председнице Барбара Стриплинг, поштоване колеге и пријатељи,
Данас имам велику част и задовољство да у име Народне библиотеке „Радилсав Никчевић“ у Јагодини, Србија, примим Председничку награду за иновативне међународне пројекте. Пројекат Пољопривредне библиотеке у Јагодини је добио до сада три награде: од америчке организације Beyond Access, на Светском конгресу информационих технологија у Женеви 2013 и од ЕРСТЕ фондације за друштвену интеграцију у Бечу.
Награда коју сада примам, Председничка награда за иновативне међународне пројекте Америчког библиотечког друштва за 2014. годину, представља круну успеха овог пројекта и надамо се да ће у будуће бити пример другим библиотекарима како да прилагоде ове пројектне услуге потребама становника руралних подручја.

Још једном захваљујем Округлом столу за међународне односе што је препознао вредност пројекта Пољопривредне библиотеке у Јагодини, захваљујем се свим библиотекарима у јагодинској Народној библиотеци, парнтрима, волонтерима, пољопривредницима, који су са много љубави и ентузијазма градили и имплементирали пројекат Пољопривредне библиотеке у Јагодини. Желим посебно да се захвалим Библиотекарском друштву Србије, које је номиновало пројекат за награду.

Доносим вам много врелих поздрава од свих њих из далеке Србије.
Хвала.

Председничку награду за иновативне међународне пројекте Америчког библиотечког друштва за 2014. годину су добиле и Државна библиотека Квинсленда у Аустралији, ЗЛБ библиотека из Берлина, као и Књижница и читаоница „Фран Галовић“ из Копривнице у Хрватској.