Предавањем о боровници најављено отварање сеосоке библиотеке у Мајуру

Због великог интересовања наших пољопривредника за покретање бизниса узгајања боровнице, у суботу, 23. фебруара су одржана још два предавања о „Узгајању и пласирању боровнице на европско тржиште“. Предавач је био Иван Ђукнић, власник Земљорадничке задруге „Прима боровница“ из Белановице. Предавања су одржана у селима Мајур и Главинци.
Иван Ђукнић је власник земљорадничке задруге „Прима боровница“ из Белановице и успешни узгајивач овог бобичастог воћа у Србији. Његово предавање о условима за узгајање боровнице, о конкретним тржиштима (Русија, Велика Британија, Холандија) и о повољној откупној цени готових производа је изазвало велико интересовање присутних пољопривредника. Србија има изузетне услове за узгајање ове културе.
Боровница се сади на размаку од три метра између редова, а у самом реду размак може бити од 1, 20 м до 1, 50 м. У зависности од густине садње потребно је од 2300 – 2500 садница по хектару. Принос који боровница може дати по једном жбуну се креће од 5 до 7 килограма. Принос по хектару је од 12 до 15 тона. Велика предност у гајењу боровнице у Србији је квалитет плодова у време почетка бербе. Боровница у нормалним условима у Србији стиже за бербу око петнаестог јуна. У ово време у Европи има мало боровнице, што нам омогућава да ми својом призводњом покријемо празнину која у то време постоји на тржишту.
Доказано је, такође, да квалитет српске боровнице има предност у поређењу са другим произвођачима. Стратегија развоја боровнице у Србији треба да буде подизање плантажа у топлијим крајевима на нижим надморским висинама, уз форсирање раних сорти боровнице. Увозимо саднице врхунских америчких сорти: Дјук , Блукроп, Спартан и других. Оне су иначе ране и средње ране сорте које су показале најбоље резултате у гајењу код нас. Истовремено су то и сорте које се највише гаје у свету. Познате су по одличном квалитету својих плодова.
О својим плантажама боровница, о изазовима и примерима добре праксе, говорили су успешни узгајивачи боровница из Јагодине, Гвозден Џелатовић и Ненад Петровић.
Предавње о боровници у Мајуру је прва активност АгроЛиб Ја пројекта коју је Народна библиотека „Радислав Никчевић“ спровела у овом селу. Том приликом је најављено  отварање сеоске библиотеке у Мајуру. Пољопривредници су позвани на предавање преко партнера на АгроЛиб Ја пројекту, Агенције за мала и средња предузећа и регистрована пољопривредна домаћинства и захваљујући љубазности председника Месне заједнице Мајур, Бојана Цветковића.
Мајурци су показали велико интересовање за предавања оваквог типа, а након званичне презентације су упознали чланове АгроЛиб Ја тима о темама евентуалних будућих предавања из области пољопривреде, које би биле интересантне и корисне за становништво ове локлане заједнице. Такође, изразили су задовољство што ће ускоро имати сеоску библиотеку у свом селу.

Оставите одговор

Close Menu