Предавање о боровници

Боровница је релативно нова култура и код нас још увек недовољно позната. Она је воћна врста која заслужује заиста велику пажњу, и њен је век трајања преко педесет година. У Сједињеним Америчким Државама постоје плантаже које су старе преко шездесет година и у пуном су роду. Због својих лековитих својстава она је веома тражена воћна врста. И поред повећања светске производње, њена цена је и даље висока. Гајење боровнице може произвођачима донети јако добар профит, али и захтева веома озбиљна улагања у њену производњу. Србија са својим природним агрометеоролошким условима је одлично место за гајење боровнице. Специфична је воћна врста и захтева доста посебности у начину гајења зато наши произвођачи морају испунити јасно дефинисане захтеве да би ушли у производњу боровнице.
Дана 26.01.2013. године, у две сеоске библиотеке и у градској библиотеци, о  узгоју боровнице говорили су Гвозден Џелатовић и Ненад Петровић, произвођачи овог бобичастог воћа. Они су уједно и чланови Земљорадничке задруге Прима-боровница из Белановице, која се бави продајом садница и откупом боровнице. http://prima-borovnica.com/blueberry/.
Ова тема је изазвала велико интересовање код пољопривредника. Били су присутни многи пољопривредници из јагодинске, али и деспотовачке општине. Такође, примећено је присуство људи који би хтели да покрену породични или  сопсвени бизнис. Заокружена прича о продаји садница и откупу готовог производа, као и могућност да се чује  искуство  узгајивача, њихови савети и мишљења, изазвала је додатно интересовање и конструктиван дијалог током све три  презентације.
На предавање су дошли су и други пољопривредници који се баве узгојем боровнице, па је и током званичних  предавања покренут дијалог, размена знања и искустава. Осим задовољсва о покренутој сарадњи произвођача боровнице, говорило се и о могућности, да  у будућности произвођачи овог бобичастог воћа из јагодинске општине, оснују удружење грађана или неку врсту задруге, по угледу на Прима-боровницу из Белановице.
Партнер на пројекту, Агенција за мала и средња предузећа и регистрована пољопривредна домаћинства је проследила информацију присутнима о могућностима отписа пореских обавеза, као и о терминима за коришћење подстицајних средстава за неке врсте активности у пољопривредној производњи.

Оставите одговор

Close Menu