Пољопривредне библиотеке у Србији

Пројекат развоја сеоских пољопривредних библиотека се успешно реализује у Јагодини од 2010.године. Добио три међународне награде: од америчке организације Бијонд Аксес (Beyond Access)  за оригиналност и иновативност у категорији Економског развоја, на Светском конгресу информационих технологија (WSIS) 2013, награду за изузетност у категорији Доступности знању и информацијама  и почасну награду за друштвену интеграцију 2013 од ЕРСТЕ фондације.

Народна библиотека у Јагодини је члан организације Beyond Access са седиштем у Вашингтону, чији је слоган:  Ми верујемо да библиотеке могу покренути друштвени и економски развој.
Организација Бејонд Аксес је заинтересована да подржи ширење овог пројекта у Србији. Изабрано је 17 сеоских библиотека из пет градова Србије, Крагујевца, Врања, Рековца, Алексинца и Јагодине.
Тим поводом у Србију је дошла Меган Волк, заменица директора у америчкој организацији IREX, као представица организације Бјонд Аксес.

Меган Волк је прво посетила Скупштину града Јагодине, која је већ две године парнер ове организације. Њу и директорку јагодинске библиотеке примио је градоначелник града Јагодине, Ратко Стевановић, који је исказао задовољство што је једна таква организација парнер јагодинској локалној самоуправи. Меган Волк је похвалила ову сарадњу и пројекат јагодинске Народне библиотеке и исказала спремост да се сарадња настави.
„Beyond access је иницијатива која верује да библиотеке могу да буду добри партнери за економски и друштвени развој заједнице. Она спаја владе, библиотеке и цивилна друштва из 30 земаља света и један од најимпресивнијих пројеката је Пољопривредне библиотеке. Постоји велико интересовање да се осим у Јагодини, пројекат прошири и на друге делове Србије, а ми смо заинтерсовани да то подржимо, наводи Меган Волк. Овде смо да истражимо шта локалне заједнице и партнери могу да пруже у остваривању овог пројекта, а шта ми можемо да подржимо. Наш задатак је да радимо на развоју ресурса, пренесемо искуства из других земаља и радимо заједно на пројекту како би побољшали услове живота у заједници, рекла је Меган Волк из америчке организације Beyond access, коју подржава Фондација Била и Мелинде Гејтс током посете Скупштини града Крагујевца где је разговарала са Добрицом Миловановићем, чланом Градског већа за међународну сарадњу, Славицом Ђорђевић, помоћником градоначелника за област културне баштине и уређење града, а пријему су присуствовали и Мирко Демић, директор Народне библиотеке “Вук Караџић“ у Крагујевцу, Јелена Рајић, координаторка пројкета и Весна Црнковић, директорка Народне библиотеке у Јагодини.

Након тога Меган Волк и Мирко Демић, директор крагујевачке Народне библиотеке су обишли сеоске библиотеке у Чумићу и Страгарима, које су планиране за ревитализацију.
На састанку у Народној библиотеци у Јагодини су се затим окупили  директори библиотека и представници локалних самоуправа,  будући учесници пројекта Пољопривредне библиотеке у Србији и говорили су о потребама својих сеоских локалних заједница и о могућностима подршке локалних самоуправа.
„Видела сам да је одрађен добар посао у библиотекама које сам посетила. Бјонд Аксес иначе спаја библиотеке, владе и цивилна друштва у 30 земаља света и овај пројекат је један од најбољих на свету“, изјавила је Меган Волк, представница организације за Радио телевизију Србије.

Следећег дана Меган Волк је са директорком јагодинске библиотеке посетила сеоску библиотеку у Багрдану, где су је срдачно дочекали бројни пољопривредници и други корисници услуга ове сеоске библиотеке.
Свакако, најважнији и кључни сусрет за реализацију пројекта у библиотекама Србије се одиграо у Министарству културе и информација Републике Србије, где се разговарало могућој будућој сарадњи Бјонд Аксеса и Министарства културе.
Меган Волк и директорку јагодинске библиотеку је примио  Дејан Ристић, државни секретар у Министарству културе, који је исказао задовољство и спремност да се отпочне партнерска сарадња и предложио је да се отпочне са активностима за реализацију ове сарадње

Close Menu