Пауловнија

Предавање о брзо растућем дрвету пореклом из Кине, изазвало је велико интересовање пољопривредника и свих оних који би желели да покрену бизнис. У  пуним салама књижница у Бунару и Багрдану, као и у пуној сали градске Народне библиотеке, о пауловнији која има велику могућност употребе, а самим тим и зараде за узгајивача, говорио је Раде Дамјановић, дипломирани инжењер хортикултуре из Јагодине.

ШТА ЈЕ ПАУЛОВНИJА ?

То је листопадно дрво пореклом из Кине, које се одликује изузетно брзим растом,
квалитетом дрвне грађе, огромним листовима и прелепим цветовима, као и 100 %-ном корисношћу. Лист расте до 70 цм у пречнику, само дрво и до 20 м у висину, а цвет је гроздаст, розе до лила боје са дивним мирисом.

МОГУЋНОСТ УПОТРЕБЕ СУ МНОГОБРОЈНЕ :

– Као огревно дрво може се сећи сваке четврте године. Има исту калоричну вредност као и мрки угаљ, али му је емисија штетних гасова једнака 0. Од 1м3 дрвета, остаје само ½ кг пепела. Зато се користи и за брикете и израду пелета.
– Као индустријска грађа је веома захвално из више разлога : сече се већ после 7-8 година и
даје до 1м3 грађе по стаблу. Меко је, лако за обраду, лако се суши природним путем, а затим не прима влагу. Има лакоћу липе, а чврстину букве. Користи се за израду намештаја, музичких инструмената, дасака за једрење, делове авиона и бродова, играчака, ламперије и бродског пода који могу да кисну, за израду сауна …….
– Као хортикултурна врста, за садњу у двориштима, парковима ( због хлада који дају њени
огромни листови и због атрактивног и мирисног цвета), али служи и као ветробански, заштитни појас.
– Лист је огроман, користи се у биомаси за израду пелета, али и за исхрану стоке јер има већи % азота од детелине.
– Узгаја се и као медоносна култура, цвета обилно, 20-так дана пре багрема, цветови су пуни нектара, а мед добијен од њих је изузетног квалитета.

ПЛАНТАЖА – УЗГАЈАЊЕ

Најважније је рећи да ова биљка у прве две године развоја, тражи редовно наводњавање.
Већ прве године може да порасте и до 3,5м у висину. Ако желите индустријску грађу, сади се на размаку 4 X 5 м, и сече се већ после 7-8 година када достиже висину стабла око 18-20 м а пречник стабла око 40 цм.
За огревно дрво, сади се на размаку 2 X 3м, и сече се већ за 4 године.

Ако се Пауловнија користи за биомасу ( пелети или брикети ), сади се на 1 X 1 м и сеча се врши већ за 2 године.
Предавња која се последњих дана одржавају у сеоским и градској библиотеци, имају за циљ да, кроз причу стручњака о могућностима бизниса у пољопривреди, као и кроз примере добре праксе успешних пољопривредника, пољопривредници и они који ће се овом граном привреде бавити у будућности, добију тачне информације и добре савете. Такође, намера нам је да се пољопривредници који се баве истом граном пољопривреде упознају у библиотеци у циљу даље сарадње и корисног удруживања.

Оставите одговор

Close Menu