Нови ветропарк код Алибунара до краја године

Нови ветропарк код Алибунара до краја године

Србија ће до краја године добити још један ветропарк снаге осам мегавата. Ради се о ветротурбини „Малибунар“ у Војводини који гради белгијска компанија „Елисио“. Директор ове фирме Николас Бриеноге је, на састанку са министром енергетике Србије Александром Антићем, најавио изградњу још једног ветропарка, „Алибунар“, снаге 42 мегавата.
Погон „Алибунар“ састојаће се из чак 21 ветро-генератора снаге по два мегавата, који своју пуну снагу развијају при брзинама ветра од 11 метара у секунди.
– Ускоро почињемо изградњу ветропарка „Алибунар“ који ћемо финансирати у сарадњи са Међународном финансијском корпорацијом (ИФЦ) – рекао је Бриеноге. – Заједнички састанак потврдио је да смо на правом путу ка остварењу планираних резултата, тако да из Србије одлазимо са позитивним утисцима који указују да Србија развија пројекте попут Белгије, у складу са највишим европским стандардима.
Министар рударства и енергетике Александар Антић је истакао да је Министарство посвећено унапређењу правног оквира, како би се започети пројекти коначно реализовали.
– Чињеница да су и велике међународне финансијске институције попут ИФЦ спремне да финансирају пројекте у области обновљивих извора енергије у Србији, указује на то да смо постали сигурна земља за улагање – казао је Антић.

Извор: новости.рс

Close Menu