Кућно цвеће чисти ваздух и отклања стрес

Кућно цвеће чисти ваздух и отклања стрес

Природа има решење како да се изборите са лошом вољом, апатијом или депресијом ако се окружите неком од ових биљака:

КЛИМАТСКИ услови и те како могу да утичу на расположење. Нарочито је овај утицај приметан с почетка јесени. Ипак, природа има решење како да се изборите са лошом вољом, апатијом или депресијом ако се окружите неком од ових биљака:

Алое вера

Позната као „биљка бесмртности“ међу Египћанима, ова биљка се традиционално држала поред врата како би чувала дом од злих духова и унела позитивну енергију. Са научног гледишта прочишћава ваздух од канцерогених материја и емитује кисеоник ноћу, помажући да боље спавамо и будемо мање узнемирени ујутро. Осим тога, побољшава памћење и концентрацију.

Спатифилум

Са својим упечатљивим белим цветовима ова биљка је предиван украс и има умирујуће дејство. Позната је по ефикасном уклањању спора плесни у ваздуху и неутралисању отровних гасова попут угљен моноксида и формалдехида. У суштини, спатифилуми су органски прочишћивачи ваздуха који дом могу да учине још пријатнијим местом за боравак.

Лаванда

Ова биљка је хиљадама година медицински коришћена за смиривање живаца, ублажавање главобоља, спречавање несанице и као помоћ у депресији. Њен мирис још има главну улогу у ароматерапијским третманима, а истраживање из 2009. године открило је да мирис лаванде има значајно дејство на снижавање пулса у стресним ситуацијама.

Босиљак

Осим лепих свилених листова и примамљивог мириса, омиљена свежа биљка такође садржи велике количине органске материје зване линалоол који се обично користи у ароматерапији. Тим јапанских научника спровео је лабораторијско истраживање на пацовима и открио да изложеност линалоолу смањује појачани стрес и узнемиреност.

Бршљан

Ова романтична лозица је изузетно ефикасан прочишћивач ваздуха. Научници НАСА назвали су бршљан једном од најбољих биљака на свету за филтрирање ваздуха. Изузетно је ефикасан у уклањању смога или секундарног дима у затвореном простору. Додатни плус је чињеница да се ова биљка изузетно лако одржава јер не захтева много воде ни светла за раст.

Оставите одговор

Close Menu