Храна за Европу

Храна за Европу

Данас се одржава осми по реду пољопривредни форум “Храна за Европу” у етно комплексу Врдничка кула, а радни назив овогодишњег дешавања је “Аутохтона Србија у дигиталном времену”. Организатори Форума су Економски институт из Београда и Друштво аграрних економиста Србије, уз подршку пројекта Enable:EU(Enable International Ltd)  и Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије.

Акценат овогодишњег Форума биће на очувању сортне баштине Србије, развоју паметне пољопривреде и значају агропривреде у енергетској транзицији у Србији. На форуму ће бити речи и о инвестицијама у агропривреду Србије из неконвенционалног угла.

Безбедност хране

Незаобилазна тема форума биће и безбедност хране као нужан услов, без обзира да ли је реч о аутохтоним сортама у ратарству, повртарству, сточарству, производњи алкохолних пића или о дигиталној пољопривредној производњи. Такође, у последњем делу форума говориће се о енергетици у агропривреди.

Енергетика у агропривреди

Економски институт, као део конзорцијума 11 земаља, учествује у пројекту под називом “ENABLE.EU: Enabling the Energy Union through understanding the drivers of individual and collective energy choices in Europe”,  у оквиру Хоризон 2020 програма. Циљ овог дела биће да се налази овог пројекта представе члановима ресорног министарства, али и компанијама које су успеле да направе синергију између агропривреде и енергетике. Такође, биће ово прилика да се анализирају домаћа искуства и предлози.

Форум почиње у 10 сати и трајаће до 19:15 сати. Након уводног обраћања Министра пољопривреде, шумарства и водопривреде и Потпредседника Покрајинске владе следе предавања еминентних стручњака из различитих области пољопривреде и сродних дисциплина.

 

Оставите одговор

Close Menu