Beyond Access награда за економски развој

Народна библиотека „Радислав Никчевић“ у Јагодини је у мају ове године постала чланица невладине организације Beyond Access  коју финансира Фондација Била и Мелинде Гејтс. Тиме је добила могућност да присуствује на Конференцији у Вашингтону и да се такмичи за надраду од 10.000 $.

На Конферецији под називом „Локална алтернатива за глобални развој: поново откривамо библиотеке“, одржаној у Арена стејџу у Вашингтону од 1. до 3. октобра присуствовало је преко 300 библиотекара из свих земаља света, представници Влада и локалних самоуправа из 35 земаља света и велики број званичника и организација које се баве финансирањем, као што су на пример IREX, EIFL, IFLA, MAKAIA, CIVIC agenda, W TECHNOLOGY&SOCIAL CHANGE GROUP, Riecken Community Libraries, READ Global i BILL&MELINDA GATES foundation.

Beyond Access  је на Конференцију позвао тимове из 20 светских  библиотека иноватора. Тимове су чинила три члана, два учесника у пројекту и један представник Власти. Циљ ове конференције јесте да се на једном месту пронађу финансијери, представници власти и библиотекари и да покрену причу о могућностима развоја библиотека.

Конференцију је отворила Дебора Џејкобс, директорка Фондације Била и Мелинде Гејтс.

Чланови Beyond Access-а су се у више сесија упознавали и разговарали са водећим стручњацима из области комуникације, међународног финансирања, нових технологија итд. о темама које су значајне за рад у библиотекама. Након тога, тимови су у разговору са графичким уметником објашњавали идеју својих пројекта на основу тога су уметници цртали постере. Тимови су имали задатак да у посебној постер сесији стоје поред  својих постера и да продају своју идеју за 10.000$. Четири најбоља тима су добила награде у четири категорије:

Грађанско учешће
Економски развој
Информације у заједници&развој
Јавна технологија&иновација

Народна библиотека у Јагодини је проглашена најбољом у групи за економски развој и добила је могућност да настави реализацију пројета АгроЛиб Ја ревитализацијом још једне сеоске библиотеке у јагодинској општини.

Амбасадор Републике Србије у Америци је примио тим из Јагодине и Јасмину Нинков, директорку Библиотеке града Београда, која је у Вашингтону примила награду од ЕИФЛ за пројекат „Новчићи“ и том приликом изразио задовољство због успеха српских библиотекара у Америци.

Све трошкове борака и пута за Вашингтон трочланој јагодинској делегацији финансирала је фондација Била и Мелинде Гејтс.