АгроЛиб на плантажи боровница у селу Ловци

Народна библиотека „Радислав Никчевић“ у Јагодини покушава да врата библиотеке отвори за све становнике своје локалне заједнице. По узору на светске библиотеке, јагодинска Библиотека, осим тзв. традиционалних услуга, је осмислила низ услуга и сервиса којима помаже  едукацију и неформално образовање грађана. Пратећи потребе становника села јагодинске општине, од 2010. године јагодинска Библиотека, преко своје мреже сеоских библиотека, активно учествује у информационом описмењавању сеоског пољопривредног становништва и њиховој стручној едукацији, која ма за циљ побољшање и осавремењивање пољопривредне производње, али и покретање нових пољопривредних бизниса.
Најпосећеније предавање у претходној сезони било је предавање о боровници. Као релативно нова култура у Србији, боровница је недовољно позната, иако заслужује велику пажњу због својих лековитих својстава. Животни век једне биљке је и до 50 година. Међутим, иако узгајање ове врсте воћа произвођачима може донети добру зараду, гајење захтева озбиљна улагања у производњу. Србија је, захваљујући повољним агро -метеоролошким условима, одлично место за узгајање боровнице.
Одлучили смо да изађемо из просторија библиотеке и да покажемо заинтересованим пољопривредницима како изгледа једно огледно имање боровница. То је и прилика да се размене искуства и да се уклоне све недоумице око гајења и пласирања на тржиште овог бобичастог воћа.
У недељу, 22. септембра је одржано предавање о узгоју боровница на имању домаћина Душана Живковића, који је своју плантажу засадио у мају 2012. године. Душан Живковић је пољопривредни произвођач из Ловаца. Маја 2012. године је посадио 250 засада боровнице на плацу од 15 ари. Боровнице је посадио за своје потребе. После предавања о овом воћу у сеоској библиотеци у Багрдану, он је сазнао да је преко пољопривредне задруге Прима боровница из Белановице омогућена организована продаја и схватио је предности бављења овим бизнисом. На предавању је упознао предаваче, који су већ у том послу, који су му помогли да побољша своју производњу. Схвативши предности овог бизниса, решио је да прошири своју производњу на још 60 ари земљишта. Земљиште је већ припремљено за садњу у току јесени.
Превоз до Ловаца је био организован. Пољопривредници су показали интересовање за овакву врсту едукације и одазвао се 41 пољопривредник. О гајењу боровнице, поред домаћина Душана Живковића су говорили и Гвозден Џелатовић и Ненад Петровић, такође узгајивачи, који су почетком године, у сарадњи са земљорадничком задругом Прима боровница, учествовали на стручним предавањима за пољопривреднике у сеоским библиотекама јагодинске општине, у оквиру пројекта Пољопривредне библиотеке у Јагодини.
У Србији постоји мрежа од 311 сеоских библиотека, а само пет библиотека, ових у јагодинској општини, су на услузи становницима сеоске локалне заједнице. Пројекат сеоских пољопривредних библиотека могао би да буде модел како едуковати и информационо описмењавати становнике руралних подручја Србије. Тема последње, највеће светске библиотечке конференције, која се одржала у Сингапуру у августу ове године је била: Библиотеке будућности, бесконачне могућности. Пројекат развоја сеоских пољопривредних библиотека Народне библиотеке у Јагодини је представљен на овој Конференцији као пример „Библиотеке будућности“.

Оставите одговор

Close Menu