Вертикално озелењавање

Вертикално озелењавање

Повратак природи

Сивило градова, оронулост објеката, неадекватан изглед фасада… Оваквих појава је све више у нашем окружењу али уз мало труда и улагања проблеми се могу решити. Повратак природи је начин на који објектима можемо подарити ново рухо и притом истовремено у већој мери спречити еколошку деструкцију градова. Вертикално озелењавање је свакако једна од могућности и корака које треба спровести у том циљу.

Без обзира да ли сасвим прекривају своје ослонце, биљке (пењачице) гајене уз зидове или грађевине стварају скоро тренутан визуелни утисак. Многе то постижу својим раскошним бојама, док неке стварају опуштенију и префињенију позадину целокупном баштенском дизајну. Већина грађевина у башти умилно ће шапутати посетиоцима уколико су обавијене плаштом цветова и листова.

Оплемењивање објеката

Пре садње биљака потребно је проценити архитектонску вредност грађевине како бисмо помоћу њих истакли све њене квалитете и предности. Складно обликована грађевина може се допунити биљкама снажног визуелног ефекта, које ће упечатљивом бојом и обликом цветова или листова додатно оплеменити објекат и истаћи његову лепоту. Употребом пењачица чак и грађевине оронулог изгледа могу постати краљице грациозности. Вешто распоређене групе биљака могу се искористити за разбијање једноличности дугачког празног зида, као и за истицање или ублажавање снажне, усправне или водоравне линије.

Уско груписане биљке богате лисном масом, уколико се пружају нагоре, могу визуелно издужити објекат. Насупрот томе, широке групе биљака, које допиру само до прозора, учиниће да висока грађевина делује ниже и шире. За ову намену погодно је користити све врсте бршљена и хортензије. С друге стране, осим камуфлаже или истицања, биљке могу подарити хладним архитектонским еленентима ноту опојних мириса.

Маскирање објеката биљкама

Пењачице брзог раста могу се употребити за заклањање ружних, испуцалих зидова и ограда или запуштених и руинираних објеката. У ту сврху треба користити биљке које образују густ лисни покривач током читаве године. Добро решење је употреба зимзелених и листопадних биљака као што су бршљен и разне врсте ружа пењачица.

Како направити зелени зид?

Биљке за зелени зид су контејнерски гајене у посебним влакнима које концентришу корен на једном месту и обавезно су правилног геометријског обилка (коцка или правугаоник). На металну кострукцију која се причврсти уз зид, спроводи се систем заливања, такав да до сваке биљке дође одређена количина воде. Поставља се водонепропусна влакна која изолују зид од влаге. Након тога биљке се слажу једна поред друге и прави се једна врста мозаика. Прати се логика простора па се постављају у равним линијама или криволинијски уколико се жели постићи динамичан амбијент.

 

Оставите одговор

Close Menu